miércoles, 29 de junio de 2011

Inquietudes por el tubo del rollo de papel higiénico

¿Os acordáis del anuncio de COLHOGAR que representaba a un venteañero que no sabía que hacer con el cartón del rollo de papel higiénico y finalmente lo tiraba al inodoro?


Desde mi otra vertiente profesional tuve la oportunidad de dirigirme al director de marketing de la marca, Ignasi Martín, gracias al hecho de que tuvo la amabilidad de contestar a una queja formal que emitimos desde Acciónatura, la ONG medioambiental en la que soy directora de comunicación. Después de considerar durante algún tiempo la posibilidad de hacer pública la respuesta de la compañía y la réplica de la ONG, no he visto ningún impedimento para no hacerlo. Por el contrario pienso que puede ser sencillamente un terreno abonado para un delicioso debate.

POR PARTE DE COLHOGAR:

La carta está escrita en catalán. Se puede traducir aquí.

Benvolgut Sr.

Ens agradaria donar-li les gràcies pel temps que ens va dedicar al enviar-nos els seus comentaris. Apreciem les seves reflexions al voltant de la nostra més recent innovació: “Aqua Tube”. Nosaltres posem molta atenció no només a la satisfacció dels nostres consumidors, sinó també a l'impacte que els nostres productes tenen sobre el medi ambient.

Abans de llançar el producte varem dur a terme una sèrie de proves que miraven qualsevol possible efecte negatiu sobre el medi ambient. Utilitzant la metodologia desenvolupada per un grup d'experts externs, es va realitzar un anàlisi complet del cicle de vida. Els resultats confirmen que no hi ha cap diferència pel que fa a l'impacte ambiental de l'ús de productes amb “Aqua Tube” en comparació amb els productes de cartró tradicionals rebutjats a les escombraries domèstiques. “Aqua tube” es desintegra gairebé instantàniament i els residus es desintegren a l'aigua ràpidament. La raó per la qual és tan fàcil que aquest producte es dissolgui en l'aigua és degut a que està fet de paper higiènic. Igual que el paper higiènic normal, es desintegra fàcilment i es dissol en l'aigua. L'únic subproducte que s'utilitza en la fabricació d'Aqua Tube és una petita quantitat de midó natural (25% aproximadament) que no té cap impacte negatiu important en el clavegueram o sistema de tractament d'aigües residuals.

Amb “Aqua Tube”, estem responent a una necessitat del consumidor. Proves de comportament de consumidor a nivell mundial indiquen clarament que els tubs deixat al banys i la brutícia al bany van ser una molèstia important i molt sovint, fins i tot font de conflictes a les llars. Els estudis de consumidors es van dur a terme per una organització independent als EUA i 13 països diferents. Un "tub que es pugui llençar al bany” va ser el concepte més atractiu entre una llista de possibles innovacions. La realitat mostra que el 50% dels consumidors no troben el tub de cartró actual pràctic i tan sols el 50% el recicla.

”Aqua Tube” és un producte de paper biodegradable que pot ser reciclat (igual que els tubs de cartró tradicional) o rebutjat a través de la tassa del bany (a diferència dels tubs tradicionals). Això és molt important ja que la nostra intenció no és la de canviar el comportament del consumidor. Aquells qui actualment reciclen els tubs han de seguir fent-ho. Ens dirigim al 50% d’aquells qui actualment no els estan reciclant. Per a aquests, “Aqua Tube” els ofereix un mètode diferent d’eliminació.

Esperem haver respost les seves preguntes. En cas de necessitar qualsevol informació addicional o dades sobre “Aqua Tube”, si us plau no dubti en contactar amb nosaltres directament. Atentament

Ignasi Martín
Director Marketing Colhogar

Efectivamente el tubo se desintegra como se demuestra en este vídeo:



POR PARTE DE ACCIÓNATURA:

La respuesta también en catalán y traducible también aquí.

Benvolgut Ignasi:
Moltes gràcies per contestar-nos de forma tan ràpida. El cert és que ens agrada poder tenir la possibilitat de dialogar de forma estreta amb tota mena d’entitats sobre temes que ens preocupen, i en aquest cas ens permetem respondre a la teva explicació obrint d’aquesta manera un canal de diàleg constructiu que de ben segur arribarà a bon port.
Estem absolutament segurs de que la vostra empresa és molt curosa mesurant l’impacte ambiental dels seus productes i és indubtable que abans de llançar una novetat haureu fet tots els estudis ambientals necessaris per analitzar les possibles repercussions a la natura. Comentes que aquest producte no genera “cap impacte negatiu important” en el clavegueram i les depuradores. Si bé ens preocupa molt qualsevol petjada ecològica negativa que puguin tenir les accions humanes, per minses que siguin (en aquest cas no tenim informació fefaent al respecte i per tant no entrarem en discussions), he de ressaltar que el que en aquest cas més ens preocupa és una altra cosa: LA PROMOCIÓ D’UN TIPUS D’ACTITUD.
Des de les organitzacions com la nostra (hi ha moltíssimes) ens desvivim intentant inculcar hàbits a les persones per tal de que tinguin consciència de que les seves actituds, per petites que siguin, tenen totes una repercussió en l’entorn. Invertim molt energia, normalment fent malabarismes amb els recursos limitats que tenim, per arribar al major nombre de persones generant consciència mediambiental, hàbits saludables pel planeta, que és en definitiva el que deixarem a les nostres noves generacions; ho fem a poc a poc i de forma sòlida. I de cop i volta una forta campanya de comunicació presenta un producte que parla de que no cal fer l’esforç de llançar el tub del paper higiènic a les escombraries (o cub de reciclatge del paper), sinó que “no passa res” si ho tires al vàter. És veritablement decebedor...
Comentes que “hi ha proves de comportament de consumidor a nivell mundial que indiquen clarament que els tubs deixats als banys i la brutícia del bany són una molèstia important i molt sovint crea conflictes a les llars”. Sí, hi estic d’acord. Malgrat no cites la font de les proves, estic segura de que el tub del paper higiènic genera conflictes, però no per ON LLANÇAR-LO, és a dir, sobre la ubicació del destí del propi tub, sinó pel fet de reposar paper nou. L’acte de tirar el tub a un lloc o altre és irrellevant. El que imagino importa és EL FET DE CANVIAR-LO.
El jove de l’anunci és un noi jove amb una mica de pinta de penjat, té 28 anys i “encara ha de preocupar-se del tub de paper higiènic”... Heu pensat alguna vegada en el poder que teniu (que tenim) els professionals de la comunicació (mitjans, agències i anunciants) davant la construcció de valors dels més joves? Els mitjans de comunicació són avui dia un pilar important en la construcció d’identitats de la gent. I el fet d’emetre una comunicació responsable és una necessitat, i, alhora, un repte creatiu important que ve de gust assolir.
Des d’Acciónatura no tenim ànim de polemitzar. No entra en la nostra filosofia. Tot al contrari. Volem construir ponts de diàleg i caminar sempre en positiu. Així doncs, us convido a obrir una línia de comunicació, si més no, en l’assessorament en temes de comunicació mediambiental i en la propera campanya, tenir la possibilitat de assessorar-vos :). Us convido a donar-li una ullada a la nostra web per tal de que veieu el que fem: www.accionatura.org
M’he permès contestar-te jo mateixa, ja que la publicitat és el meu àmbit i em venia de gust fer-ho, però aquesta opinió és compartida per Francesc Giró, el seu director, i la resta de l’entitat.
Moltes gràcies i salutacions ben cordials.

MJ Pedragosa, cap de comunicació

Tan sólo me queda añadir que la reflexión está servida :)

MJ

2 comentarios:

  1. Totalmente cierto que se está promocionando un tipo de actitud muy negativa a costa de crear clientes que son incapaces de moverse 3 metros para llegar al cubo de reciclaje.
    Ángel Fernández

    ResponderEliminar
  2. El dinero gastado en investigación para fabricar ese tipo de rollo se podría utilizar de una manera más positiva.
    POR FAVOR SEÑORES..... DÉJENSE DE ROLLOS !!

    ResponderEliminar